Wednesday, July 8, 2015

EU parlament pro premiera Recka (zdroj video z EU parlamentu ze dne 8.7.2015, preklad Kamil Knap)

Pan Tsiprasy, prosim podivejte se, nemusite se bat Evropskeho parlamentu. Slysel jsem o Vasem odmitnuti, ale ja rikam, ze takovy demokrat jako pan Tsipras se nemuze bat debaty. A vy jste tady! A ja mam z toho radost protoze je to v Evropskem parlementu, kdy poprve diskutujeme tento problem primo s Vami a ja myslim, ze tady nejsou zadne mozne reseni v pripade Recka a Eurozony kdyz nemaji podporu demokracie, anebo nejsou debatovany v demokracii a debatovane tady v Evropskem parlamentu. A to je to, co dnes delame.
I ja Vam chci rict, ze jste mel pravdu, co jste na zacatku rikal, ze “Rekove vynalozili neuveritelne usili” a ja vim, ze je to pravda! Ale problem neni tady, problem je v tom, ze Recka politicka elita nevynalozila dostatek snahy v pripade Recka. To je ten problem dnes! (potlesk).
A ja jsem nazloben, musim Vam to rict, protoze mluvite o reformach, ale my jsme nikdy neslyseli konkretni navrhy reforem! A ja jsem rovnez nazloben, protoze my se jiz pohybujeme smerem ke Grexitu (odchodu Recka z EUROzony). A je to jiz pet let, co se pomalu pohybujeme k odchodu Recka z Eurozony s pomoci snah a kroku, slysite je, extremnich pravicovych sil na konci (ukazuje na parlament).
A my nejenom, ze se pomalu pohybujeme ke Grexitu, ale posledni mesice my utikame ke Grexitu. To je muj pocit. Ale to nejste Vy, to nejsme my (clenove Evrpskeho parlamentu), kteri zaplatime ucet, ale budou to obycejni Rekove, kteri zaplati ucet Grexitu ve vysi 30-40 procent.
A tak, musim Vam rict, jestli se tomu chceme vyhnout, je tu jedna jedina cesta, kterou znate a to je, ze predstoupite pred nas v nasledujicich dnech, v nasledujicich 48 hodinach s dobrym reformnim balickem. A to neznaci, ze budete chcit ukoncit klientelizmus, to znamena, ze predlozite “roadmapu” (t.j. seznam kroku v casove souslednosti), ze udelate kalendar, ve kterem ukazete dny, ke kterym zavedete reformy, ktere my ted nutne potrebujeme v Recku.
 Nechte mne Vam rict 5 veci, ktere musite udelat! (potlesk, Tsipras si neco pise). Ja jsem dokonce pripravit leted do Aten a tam to s Vami diskutovat s touto verou, kterou mam. 1. Ukoncete klientelisticky system, musite pro toto zavest legislativu, ktera ted neexistuje a ne profitovat na klientelizmu, jako pred par tydny 13 reditelu ministerstva skolstvi melo byt nominovano ale jakousi shodou nahod 12 z nich bylo z Vasi strany Syriza a jenom jedem, kde jsme uplne nevedeli jake ma propojeni. Toto je realita. Vy vyuzivate system. Vy padate do pasce, pasce Pasoch, co byla rovnez velka strana, ktera mela zmenit Recko, ktera nakonec vyuzivala klientelisticky system po dobu let pro svuj prospech. Musite zmesit statni sektor. Ja vim, je to velmi tezke pro levicoveho politika, ale musi se to stat. Protoze 800.000 statnich zamestnancu, to nemuze fungovat (Recko ma asi 10 milionu lidi, aktivnich rekneme 5 milionu, pak je to temer 16% ze vsech pracujicich). Vy, pane Tsipras, vy musite transformovat system verejnych bank na privatni banky, musite otevrit trhy a profese pro Vase lidi. Nemate legislativu, dejte ji na stul a otevrte alespon 10 zamestnani, ktere jsou pored zavrena ve Vasi zemi. (potlesk). A nakonec, nakonec skoncete, navrhnete ukonceni vysad ve Vasi zemi. Privilegia vlastniku lodi, privilegia armady, privilegie ortodoxni cirkve ve Vasi zemi! (potlesk)
 Privilegie, ok, vy mate radi privilegia (obraci se na cast parlamentu), vy mate radi privilegie a to je ok (posmesne). Ale ja je rad nemam. Privilegie Reckych ostrovu, privilegie politickych stran, aby se nezapomelo, ktere dostavaji penize a uvery z verejnych bank jako rovnez Syriza, Vase strana, ktera podobne penize obdrzela. Co ja od Vas chci, aby jste toto vsechno dal dohromady do balicku a predlozte pred nas v nasledujicich dnech a ja jsem si jisty, ze z druhe strany, od Evropske unie  my budeme pripraveni najit reseni pro dluh a vsehcny tyto problemy.
Ale musi to byt udelano takhle a Vy to muzete udelat protoze nebyl premier v Recku s tak silnym mandatem jako Vy. Vy mate vlastne dvojity mandat. Vyhral jste volby a vyhral jste referendum. Takze jste v jedinecne situaci, v jedinecne moznosti v Recku predlozit a schvalit tento system.
A ja to rikam, my rovnez mame svoji odpovednost. My musime pripravit, podle meho nazoru, uverove financovani cislo 3 jak rychle to bude mozne. Ale prvni veci prvne. Vy musite prijist s Vasim balickem reforem. Toto neni diskuze o kureti a vejci damy a panove! A vy mate pravo volby a to je moje shrnuti:

 Volbu kterou mate lze popsat jednoduse. Jak se chcete zapsat? Jako volebni chyba ktera udelala vlastni lidi chudsimi ve vlastni zemi, anebo chcete by zapsan, pane Tsiprasy, jako skutecny revolucni reformator v tradici Trikoupise reformatora? V tradici Trikoupise a Eliseose, nemluvim ted o tom novem, ale o tom skutecnem Eliseosovi, velkem vudci mezi dvema svetovymi valkami, ktery zmodernizoval tuto zemi, liberal ktery zmodernizoval administrativu. To je ta volba, kterou musite zvolit. A ja vim, co Vasi lide chteji. 80% Vasich lidi chce zustat v Evrope a v Eurozone, takze ukazte, co muzete udelat, ukazte, ze jste skutecny lidr a ne falesny prorok!. Udelejte to! (potlesk)   

No comments:

Post a Comment